VADER & DOCHTER

1 maart t/m 14 april 2018

In 2015 organiseerde galerie de Smederij de expositie Moeder en Zoon. Aansluitend hierop is in maart en april de expositie Vader en Dochter. De exposanten zijn: Andre en Jolieke Langejan en Jan en Dineke Oosting.

Jolieke Langejan verbeeldt haar eigen wereld in kleurrijke en fantasievolle schilderingen. Ze vertelt een verhaal van verbazing en ontroering.

Andre Langejan geeft een stem aan het onaanzienlijke. Hij doet dit door wat hem opvalt – een indruk, een gedachte, een beeld – vast te zetten in een beeld, een gedicht of een combinatie ervan.
Toen Jan Oosting stopte met zijn werk op zijn boerderij had hij eindelijk tijd voor andere dingen. Zo ontstonden er kleine en grote sculpturen van zijn hand.
De materialen voor deze sculpturen komen voort uit wat erin en rond de boerderij ligt en volgens hem is er altijd wel iets te vinden. Hij is een verzamelaar en er is dus veel materiaal voorhanden. Hij noemt zijn bezig zijn met van alles en nog wat “knutern”, geen idee waar het woord vandaan komt, maar het klinkt goed.

De alledaagse werkelijkheid om ons heen fascineert Dineke Oosting. Ze geeft op het oog onbeduidende voorwerpen zoals bijvoorbeeld gekleurde bekertjes in een winkelschap een nieuw bestaansrecht. Veel materialen die Dineke Oosting gebruikt zijn ooit weggedaan, weggegooid of weggegeven. Ze vindt veelal haar materiaal in kringloopwinkels.
Het afgedankte materiaal zegt meer dan duizend woorden. Een trechter is niet zomaar een trechter, samen met het eierdopje, het cd-rekje of andere materialen ontstaat er een object van betekenis. Door combinatie van materialen vormt het iets, iets anders, kunst.