ZO DOE JE DAT

 

De Kielzog Kunstwerkplaats is de plek in Midden-Groningen voor cursussen op het gebied van dans, theater en beeldende kunst. In alle lessen beeldende kunst van de Kielzog Kunstwerkplaats lieten de cursisten zich inspireren door beeldend kunstenaar J.J. Beljon. Beljon schreef in de jaren 70 van de vorige eeuw het boekje “Zo doe je dat”, grondbeginselen van vormgeving. In dit boekje staan vormen centraal, Beljon schrijft hierover: “vormen werken in op ons gevoel. Het zien van een treurwilg stemt ons anders dan het zien van een neonreclame op een pretpark. Vormen kunnen ons activeren; ze kunnen ons in slaap doen vallen… Of het nu gaat om een hele stad of alleen maar om een melkkruk, of een balzaal of een kerkhof, een kroontjespen of een schrijfmachine, de vorm ervan doet ons iets, het beïnvloedt ons.”

Vanuit dit principe beschrijft Beljon verschillende vormsoorten, zoals: collectie, herhaling, samenhang, splijten, frommelsoorten, insnoeren, stapelen, knopen, verbinden, binden, stutten, hangen, trekken, scheuren, weven,…

Het werk van alle cursisten gemaakt vanuit deze grondbeginselen zijn komende periode te zien in galerie De Smederij in Sappemeer.

Expositieperiode: 22 april t/m 20 mei 2023