SLOTAKKOORD

’t is wat het is

 Galerie De Smederij opende haar deuren in 1990 met de expositie: Aquarellen van Martje Jongman. Na ruim dertig jaar sloot de galerie per 16 december 2023 haar deuren. Helaas. 

Galerie De Smederij opende haar deuren in 1990 met de expositie: Aquarellen van Martje Jongman. Na ruim dertig jaar sluit de galerie per 16 december 2023 haar deuren. Helaas.

Al snel na de eerste expositie begon René Jansen met schilderlessen in De Smederij, een vaste groep cursisten kwam elke week samen op de zolder. Het portret, het stilleven, het landschap waren terugkomende thema’s in zijn lessen. Tot 2020 was René een van de vaste gebruikers van de zolder. René is vorig jaar na een lang ziekbed overleden.

Kortom, de slotexpositie van De Smederij is tevens een postuum eerbetoon aan René Jansen. René heeft een groot oeuvre nagelaten en bij het uitzoeken van werk voor deze overzichtstentoonstelling werd heel wat werk in het atelier van René gevonden. Zelfs degenen die dicht bij René stonden, zijn vrouw en kinderen, waren verrast van al het werk dat tevoorschijn kwam.

Ook in het werk van René waren stillevens, portretten en landschappen de terugkomende thema’s. In de expositie SLOTAKKOORD komen deze thema’s terug. We kunnen veel vertellen over het werk van René, maar René vatte het altijd kort samen: ’t is wat het is.

Expositieperiode: 1 t/m 16 december 2023