VIER

De Kerk-Vierhuizen verzorgt deze zomer een expositie met keramiek, papier en houdsnijwerk. Vier heel diverse kunstenaars die op een of andere manier betrokken zijn met galerie de Smederij in Sappemeer.

Marion de Munnik – keramiek
Marion laat zich inspireren door de structuren van op kweek gezette bacteriën. Daarnaast is zij ook geïnteresseerd in het werk van Karl Blossfeldt en Ernst Haeckel. Zij gebruikt eigen foto’s van de tuin en microscopische beelden, zoals mosjes, schimmels en plantmateriaal.
Na het verzamelen van al dit beeldmateriaal zet Marion deze beelden om in keramische transfers. Je zou kunnen zeggen dat Marion plakplaatjes maakt met keramisch glazuur.
Met deze transfers decoreert Marion haar keramische accubakken, potten en schalen.

 Ibo Heeres – houtsnijwerk
Voor Ibo is alles wat groeit en bloeit boeiend, de groeiperiode van hout en de daarbij horende veranderingen van de natuur in korte tijd- fascineert Ibo. Hij vindt dit proces vergelijkbaar met de levensloop van de mens. Groei en verval van de natuur zijn dan ook Ibo’s inspiratiebron. Dit brengt hij tot uitdrukking in zijn realistisch houtsnijwerk. Hij gebruikt daarbij inlandse houtsoorten als: linde, populier, noten, kastanje, maar ook taxus en goudenregen die prachtige kleuren hebben en hard en taai zijn.
Ibo kleurt zijn houtsnijwerk nagenoeg niet. Hij zoekt de juiste soort hout passend bij het onderwerp.

Henny Zikken – textiel en papier
Henny speelt en rommelt met restmaterialen, zo ontstaan er elementaire vormen, die de basis zijn voor een denkbeeldig stofontwerp, een wand reliëf een object of een sieraad.
Henny maakt divers werk van verzameld restmateriaal, materiaal waar zij persoonlijk iets mee heeft en dagelijks gebruikt. De kringloop van wat haar bezig houdt, het uitbuiten van de mogelijkheden van het materiaal, de associatie van dat wat het oproept, de chaos, het ordenen, de eenvoud, zijn kenmerken van haar werk en uiten zich op vele ‘eigenwijze’ manieren.

Jos Boerjan – keramiek
Klei laat zich makkelijk tot alles vormen. Jos werkt al jaren met klei en is gefascineerd door de oorsprong van het materiaal. Voor Jos is klei de directe link naar zijn roots, de polders van Zeeuws-Vlaanderen. Al jaren verzamelt Jos klei vanuit Nederland en daarbuiten, hij test de klei, maakt er kleislib en glazuur van. Op de wierde van Vierhuizen bouwt Jos een kleurige installatie versteende plekken met ‘kneedsels’ waarin al die verzamelde klei verwerkt is.

Expositieperiode: 1 juli t/m 31 augustus 2021