Maand van de Amateurkunst

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. De MAK brengt daar in juni verandering in. Heel Nederland is dan het podium van alle amateur­kunstenaars. Vanaf vrijdag 1 juni is er op meer dan duizend locaties in meer dan 200 gemeenten kunst te zien.

Dit jaar exposeren cursisten van René Jansen (schilderijen), Renneke Meijer (poppen) en Sera Kersten (sieraden). Zaterdag 1 juni werd de expositie geopend.

Cursisten René Jansen

Galerie de Smederij sluit al enkele jaren aan bij de MAK. Dit jaar met werk van curisten van René Jansen. René geeft elke woensdagavond schilderles op de zolder van de Smederij en vanaf september hoopt René te starten met een tweede groep.

De opzet van de cursus is zodanig dat iedereen op zijn/haar niveau wordt begeleid en ieder kiest ook zijn/haar eigen onderwerp en materiaal. Een enkele keer kan er, als er meerdere deelnemers met hetzelfde dilemma zitten, een klassikale les worden gegeven. Er kan gewerkt worden naar waarneming maar ook kunnen er eventueel (eigen gemaakte) foto’s gebruikt worden. Alle onderwerpen zijn mogelijk: portret, stilleven, landschap.

Renneke Meijer

Een stukje plastic, een lapje stof, ogenschijnlijk afval. Renneke beschouwt het niet als afval. Zij kan er wel wat mee. Door gebruik te maken van al deze materialen komt ze tot prachtige poppen met elk hun eigen karakter.

Sera Kersten

De sieraden van Sera zijn gemaakt van keramiek gecombineerd met andere materalen. Ze zijn gemaakt tijdens de cursus keramiek aan het Kielzog. Waar ze al jaren met plezier naar toe ga. Ze is begonnen met sieraden omdat ze op deze manier kan experimenteren met glazuren.