Textielcollectief NoordNet 

In 2004 voelden enkele leden van het eerste uur behoefte aan een ‘netwerkgroep’ in de eigen regio, aan een aantal gelijkgestemden met allen een grote voorliefde voor textiel en textiele technieken. Aan een groep met deelnemers die elkaar kunnen stimuleren in het maken van textielkunst door het uitwisselen van ideeën, experimenten, technieken en materialen.
Voor een grote verscheidenheid komen de leden bij voorkeur uit verschillende disciplines. Wat aanvankelijk begon met 5 leden resulteerde na enkele jaren in een groep van 10 leden onder de naam Textielcollectief NoordNet (noordelijk netwerk).
Door de verschillende achtergronden van de deelnemers(o.a. quilten, vrij textielwerk, handvaardigheid, beeldhouwen en schilderen) zijn er vaak heel verschillende technieken en materialen te zien.
Er wordt bijvoorbeeld gewerkt vanuit de disciplines, vilten, punchen, quilten, haken, breien, (machinaal) borduren, weven, papierscheppen, grafisch werk en mixed media. De verbindende factor is altijd textiel. Het experiment wordt niet geschuwd maar omarmd.
Geregeld wordt toegewerkt naar een gezamenlijke tentoonstelling, soms rond een bepaald thema. In het verleden was dat verschillende keren in De Smederij; in 2007 met het thema ‘Pauw’, in 2009 met ‘Stilte’, in 2011 met ‘Beweging’, in 2013 met ‘Experiment’en in 2015 met ‘Geluid’.
Deze keer is het thema ‘Van idee tot verbeelding’. Te zien zal zijn het werkproces van begin tot eind, van de beginkrabbels, notities, en proeven tot aan het eindresultaat.

Speciaal voor deze expositie is een nog een extra project bedacht: ‘Schalen’. Toegepaste techniek, materiaal en grootte ervan zijn individueel bepaald. Samen zullen de schalen een kunstwerk vormen dat de diversiteit binnen de groep laat zien.

NoordNet bestaat uit:

Ans de Vink, Els Hoorn, Hedwig Hartmans, Henriëtte Top, Ineke Jongens, Jitske van der Wal, Jozet Berkhout, Mariet Rankenberg, Marjan Ruitenberg en Mathilde Jongbloed.